neljapäev, 26. märts 2009

Vastlakuklid


Vastlakuklid tegin sel aastal esimest korda ise. Lõppkokkuvõttes ülirahul ja sain palju kiita :D Samast taignast saab häid ja õhulisi kaneelisaiakesi ka aga see veidi teine teema :)

Koostis:
Kuklid: 5 dl leiget piima, 50 g pärmi, 1 tl soola, 200 g sulatatud võid (panin toiduõli), 2 muna, 800-900 g nisujahu, 0.5 - 1 tl peenestatud kardemoni, 3 sl suhkrut
Täidis: vahustatud 35% rõõska koort, kohupiima, suhkrut, vanillsuhkrut

Valmistamine:
Leigele piimale lisa suhkruga vedeldatud pärmi ja enamvähem pool jahust (tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.
Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi (toiduõli), lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kerkinud, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale (mina eelistan veidi õliseks tehtud tööpinda ja selle võrra veidi jahusemat tainast hoopis), aseta peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.

Määri need pealt piima või munaga ja küpseta 200-225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.

Üldiselt ma vahukoort ei armasta- leidsime kompromissi. Lisaks vahukoorele sai tehtud ka magus kohupiima segu ja segasime mõlemast osa omavahel ka kokku- sai kolm erinevat täidet :)

Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoore/kohupiima seguga ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. Kaunistuseks veidi tuhksuhkrut läbi sõela ja ongi valmis.

Kommentaare ei ole: