neljapäev, 26. märts 2009

Valemartsipan

Vaadates teiste blogides imekenasid torte ja nende imekenasid kaunistusi tuli suur kadedus peale- martsipani osta ei raatsi (esimesed tööd lähevad ju ikka aia taha) ja teha ei oska. Et suurest kadedusest lahti saada, õppisin "valemartsipani" tegema. Oluliselt odavam kui pärisasi ja kaunistusteks täitsa sobiv. Tervet torti sellega ilmselt ei kata aga lilli ja liblikaid annab teha küll.


Retsept:
100 g tuhksuhkrut (kulus umbes 130, et saada hästivoolitav mass)
1 tl kondentspiima
paar tilka mandliessentsi (vahetasin vanilje vastu)
2 g zelatiini ( 0,5 tl)
1 spl vett


Sega kausis omavahel 1 spl külmavett ja 2 g zelatiini. Lase paisuda 5 min ja siis sulata veevannil. Tuhksuhkur panna kaussi ja teha keskele lohk. Valada lohku sulatatud zelatiin, kondentspiim, mandliessents ja kättega näppida see ühtlaseks massiks ( ise panin koostisosad kilekotti ja mudisin läbi koti ühtlaseks ning tõesti oli palju lihtsam) . Mass rullida lahti ja vormida sellest näiteks piparkoogi vormidega kujud. Tahkumiseks külma.

Minul on kaunistused sellised laigulisekirjud,kuna lootsin, et kui lisada nonparelle saab kenad värvilisel lilled. Ei saanud. Puhas valge oleks ilmselt ilusam olnud või siis kogu mass toiduvärviga värvida.
Kuidas aga kodus pärismartsipani saab, võib lugeda siit blogist. (Kunagi proovin kindlasti ka järgi- kuigi valemartsipani oli oluliselt lihtsam teha :) ).

Kommentaare ei ole: