reede, 27. märts 2009

Kaneelisaiakesed

Täna tegin saiakesi. Hiljuti avastasin, et peale saiakeste tegema hakkamist (uus asi minu jaoks) jätavad kommiriiulid poes täitsa külmaks. Isegi šokolaad võib sahtlis nädalaid kui mitte kauem seista- ei ahvatle enam. Varem pidasin end ikka kolmveerandkohaga šokohoolikuks :D












Retsept:
0,5 piima
~1kg jahu
50g pärmi
1 muna, 0,5tl soola, suhkur, vaniljesuhkur

Segasin pärmi suhkruga pehmeks. Lisasin toasooja piima ja õli. Seejärel
lisasin juurde muna, suhkru, vaniljesuhkru ja soola.
Segasin "vedela osa", lisasin jupikaupa jahu ja sõtkusin kuni kausi küljest kenasti lahti tuli ning jätsin kerkima rätiku alla.
Kui kohe saiu tegema hakata, on pärast kõikide saiade söömist krooksutamisel pärmimaitse tunda. Kui kauem lased seista saab pärm oma asjad ära teha ja ei anna maitset. Saial maitse/kerkimisevahet pole täheldatud. (See pole minu tarkus)
Laialirullitud tainale panin veidi õli ja ajasin laiali. Kui läheb rohkem ei juhtu ka midagi- üleliigne tuleb nagunii rullides välja ja maitset ei anna. Seejärel suhkru/kaneelisegu. Rullisin pika vooliku, lõikansin 3 sõrme jämedusteks juppideks.
Jupi alumise osa pitsitan kokku, ülevalt ajan veidi õielehti laiali ja ahju. Kui on tuju siis pintseldan pealt lahtiklopitud munaga ka enne ahjupanekut- saab ilusam tegelikult, ikkagi läigib veidi ;)
(Ideaalis peaks nad kuldsena ahjust välja võtma. Kui juhtub, et saan ikkagi liiga "tõmmud" saiakesed siis pintseldan pealt veega märjaks ja jätan saiad rätiku alla jahtuma. Nii "higistab" kooriku pehmeks tagasi kui liiga tumedaks läinud pole.)
Toekamate saiakeste jaoks tee tainas selline, et üldse ei kleepu. Kohevama ja õhulisema saiakese saab kui tainas õrnalt nätske on.

1 kommentaar:

Lillysmuul ütles ...

nii head naevad valja ,et pean ka ikka parmi otsima minema ja lapsep6lve meelde tuletama.