reede, 16. aprill 2010

Kihiline kook


Poes olin alati nips-naps kondiitritoodete leti juures ja karp punasetriibulisi, pealt šokolaadiseid koogikesi jõudis tihti mu korvi. Kuni avastasin enda meelehärmiks, et keegi teeb neid puhtast kullast. Ehk siis hind on neil maiustel nii kõrgeks aetud, et enam ei olegi isu. Hakkasin siis ise katsetama (kunagi kuulsin kusagilt, et kõike pidi võrdselt olema). Minu retsept siis selline (ei ole ÕIGE aga tulem on sama).

Vaja:
200g võid
200g jahu
200g suhkrut (veidi ka vaniljet)
5 muna (L)
vahele- 350-400g hapukat moosi
peale- 300g šokolaadi (mõrudamat, võib segamini piimašokolaadiga, võib ka valget osa võtta- saab mustrit peale teha). Päris kindel šokolaadikoguses pole, võid varuga koju võtta (mul oli alguses kokku 450 g aga osa läks maitsmiseks ära.... päris suur osa ...).

Valmistamine:
Soojenda või (et saaks segada ta ühtlaseks massiks lusikaga aga mitte sulatatud pole veel). Hõõru veidi lusikaga võimass ühtlaseks. Sega hulka jahu.
Vahusta munad suhkruga (lisasin ka veidi vaniljesuhkrut).
Sega munamass rahulikult või/jahumassiga segi. (mina lausa mikserdasin aga nii vist päriskokad ei tee).
Nüüd keeruline, tundeline osa. Jagasin segu kaheks ja pooleks plaaditäieks. No nii silma järgi- katsin esimese plaadi küpsetuspaberiga, määrisin segu paberile (ikka päris õhukeselt, nii, et peaaegu paistab läbi).Samas ei juhtu ka midagi, kui saad oma segust 2 või lausa 3 plaaditäit- siis teed lihtsalt vastava arvu "korruseid" koogile. Lasen veidi küpseda 200*C juures ülemisel restivahel. Siis teine plaat ja siis jääb tainast üle poole plaadi jagu. Teengi pool plaati.
Nüüd on mul kokku 2,5 kergelt kuldset (pigem heledat) plaati. Täisplaadid lõikan pooleks ja saan 5 õhukest plaati kokku. Laon need kihiti, vahele moos (pigem õhem kiht), viimasele kihile laotan sulatatud šokolaadi ja valmis ta ongi. Natuke tahenemist jahedas ja lõikan tükkideks.

Kõige raskem selle küpsetise juures oli hea hapuka moosi leidmine (seemneteta).
*Läheb kordamisele KINDLASTI.

2 kommentaari:

Liilia ütles ...

väga ilus ja isuäratav näeb see kook välja!
Mul on seemnetega moosi jaoks selline nipp: hõõru see läbi sõela ja saad seemnetest lahti (mina kasutan niivisi edukalt enda valmistatud vaarika- ja jõhvikamoosi)

Pille ütles ...

Väga ilusalt säbruline!