teisipäev, 26. mai 2009

Pontšikud


Lihtsalt endale meenutuseks- raputasin pontšikud üle kena roosa tuhksuhkruga aga see ei jäänud sugugi näha pruuni pontšiku peal- valge on sootuks ilusam :)

Juustu-suitsuvorstikeerud



Seekord oli pidustusteks ettevalmistusi niigi palju ja läksin kergema vastupanu teed. Ostsin poest pärmi-lettaigna. Rullisin lahti, katsin vähese ketšupiga, pizzamaitseaine, suitsuvorstiviiludega (ette viilutatud, on head õhukesed), katsin rohke juustuga ja keerasin taina rulli nagu kaneelisaiade puhulgi. Lõikasin tainarullist pooleteist-kahesentimeetrised seibid, ahjuplaadile ja 180*C küpsema (kuni rullid olid parajad kuldsed- alguses võivad tunduda veidi vedelad aga jahtudes tahenevad kenasti ära). Kuna tainast jäi veidi ka üle, tulid jääkidest Tavalised juustukeerud- sentimeeter korda kümme ribadele panin riivjuustu, keerutasin riba keerdu nagu pildil näha ja ka ahju.


Kohupiima-virsikutort

Kohupiima-virsikukoogi sünnipäevaline tõlgendus.
Põhja retsept. (retseptis antud hapukoore asendasin virsikujogurtiga).
Koogi kaunistasin Ekströms vaniljekastmest, 150 ml. vahukoorest ja 3 tl. virsikujogurtist tehtud vahukreemiga.
Alguses vahustasin vahukoore mõõduka suhkruga (maitse nagu sobiks puhtalt süüa vahukooremagustoit). Rahulikult segades lisasin hulka virsikujogurti. Segasin veidi ja puistasin segusse 1pk. Ekströms vaniljekastmepulbrit (piima ei pannud nagu pakil õpetuses on). Segasin segu hästi ühtlaseks ja kaunistasin koogi. Meil läks tort kohe söömisse aga kui oleks pikemalt säilitada tahtnud, oleks selle segu nii igaks juhuks tarretanud vel vähese želatiiniga ära ka.

laupäev, 23. mai 2009

Kakaokissell


1l piima
3-4sl suhkrut
2-2,5sl tärklist
2-3sl kakaod

Lase piim keema, lisa suhkur,kakao, vähese külma veega segatud tärklis. Kuumuta keemiseni. Maitseks lisasin veidi rummiessentsi. Lisandiks oli seekord vaniljejäätis.

neljapäev, 21. mai 2009

Linnupiimasüdamed

VAJA:
3 sl. (mul oli ikka kuhjaga) želatiini (Laplantat kasutasin 2 pakki)
klaas või poolteist vett želatiini sulatamiseks
200 g vahukoort
300 g hapukoort
200 g maitsestatud jogurtit
3 sl. hapukat moosi
veidi vaniljet ja suhkrut

VALMISTAMINE:
Pane želatiin külma veega paisuma.
Vooderda koogivorm (või ahjuplaat) kile või küpsetuspaberiga.
Vahusta vahukoor, maitsesta vanilje ja suhkruga- nii, et maitstes sulle vahukoor maitsev tunduks. (mina panin u. 1/3 klaasi suhkrut).
Lisa vahus vahukoorele hapukoor, jogurt ja moos. Sega segi.
Kuumuta paisunud žealtiin 80 kraadini (keema ei lase, piisab kui segu on kena sulanud ja läbipaistev). Lisa veidi jahtunud želatiin kooresegule (niristades ja segades).
Pane "kook" paariks tunniks külmikusse tahenema.


Minu linnupiimakookidel on peal kena punane muster- segasin vaarikatoormoosile ka veidi sulaželatiini hulka, niristasin pikad kriipsud üle linnupiimaga koogipanni (ikka enne tahenema panekut, kohe kui kallasin linnupiima vormi) ja segasin õige veidi siiru-viiru lusikasabaga kenad triibud sisse. Südamekujuliseks sai magustoit tavalise piparkoogivormi abil.

teisipäev, 19. mai 2009

Rabarberi kissell

Täiesti juhuslikult aias jalutades tuli idee rabarberikisselli teha. Mul polnudki meeles, et meil ka rabarberid kasvavad. Väga hea ja mõnus tegemine oli. Kiirelt valmiv ja soodne pealekauba :)

Vaja: 1,5l vett
1,5dl suhkrut
0.5-1l rabarbereid
2sl tärklist

Lase vesi ja suhkur keema tõusta, keeda rabarberitükke u.10 min kuni pehmed on. Ilusama värvi ja mulle meelepärase maitse saamiseks panin rabarberitele lisaks punasesõstra džemmi veidi ja maasikatoormoosi. Pooliku paki vanillisuhkrut panin ka.

Sega tärklis vähese külma veega ja nirista pidevalt segades potti. Lase korraks keema.

Eriti hea on koos magusa kohupiimaga aga niisama saia juurde on ka hää.

reede, 15. mai 2009

Rabarberikook

VAJA:
Põhi:
100 g võid
2 muna
1.5 dl suhkrut
1.5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kardemoni


Rabarbritäidis:
600 g rabarbrit
1.5 dl suhkrut


Beseekiht:
3 munavalget
1.5 dl suhkrut


VALMISTAMINE:

Sulata või, jahuta.
Klopi munad suhkruga vahule, sega juurde sulavõi.
Sega kuivained omavahel, lisa tainale.
Kalla tainas võitatud lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200kraadises ahjus 15 minutit.
Koori ja tükelda rabarbrid ning pane koos suhkruga potti. Hauta nõrgal kuumusel, kuni rabarber on pehmenenud. Laota eelküpsetatud põhjale.
Vahusta munakollased tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta, kuni besee on läikiv. Määri besee rabarbritele.
Küpseta 125kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni besee on veidi kuldne.

kolmapäev, 6. mai 2009

Besee

Täna oli meil lapsel lasteaias tore päev- kevadpeo päev. Sinna oli vaja midagi näksimiseks kaasa teha ja nii saidki valmis minu esimesed beseed. Lastele väga meeldisid.

VAJA:3 munavalget
1 klaas suhkurt (mitte tuhksuhkurt)
pool tl sidrunihapet

VALMISTAMINE:
Vahusta munavalged sidrunihappega kõvaks vahuks. Lõpus lisa suhkur. Pressi tordipritsist väikesed tupsud küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Kuivata beseesid ahjus 60 kraadi juures (olenevalt tupsu suurusest) umbes 2 tundi.

reede, 1. mai 2009

Kukekomm (mikrouunis)

VAJA:
kogus x siirupit (sobib hapukam- mustsõstar, vaarikas)
kogus x:2 suhkrut

VALMISTAMINE:
Pane siirup ja suhkur klaas (või keraamilisse) kaussi (plastik sulab ära, mina tean :P) .
Kuumuta 750-800 juures 2 minutit. Siis sega, kuumuta veel minut, sega kuumuta minut.
Pane kommid jahtuma.

Mina tegin vea, et tahtsin ikka suuremaid komme ja asetasin siirupi TW küpsisevormi (on selline väikeste küpsiste vorm, lillkeste moodi) ja keskele panin veel kirsi ka, et uhkem oleks. Tulemus sai küll väga hea aga lapsel on nii suurt kommi raske süüa- teised on targemad ja teevad väikesed laigud küpsetuspaberile.
Hoiatus! Segu on sulanud kujul VÄGA kuum, hoia nahast eemal!

Kohupiimakook kirssidega

Kohupiima virsikukoogi põhja ja sisuga, vahetasin välja viljad- virsiku asemel sai koogi sisse kompottkirss. (Täidisesse sai ka õige veidi rohkem suhkurt kuna kirss on hapum kui virisik).
Soovitan teha lamedas 24' läbimõõduga vormis- küpseb kiiremini ja kergemini läbi. :)

Liharullid paprika ja sulatatud juustuga

VAJA:
tailihalõike (6)
1 sibul
0,5 paprikat
sulatatud juustu "Merevaik"
kui on, veidi riivjuustu
jahu, muna, riivsaia paneerimiseks
õli praadimiseks


VALMISTAMINE:
Haamerda liha lihahaamriga õhukeseks. Maitsesta soola, pipra, (kotletimaitseainega). Lõika sibul ja paprika väikesteks kuubikuteks, sega sulatatud juustuga. Nüüd pane igale lihale keskele seda täidist. Keri lihalõik rulli. Kinnita korralikult otsad, et täidis välja ei tuleks. Kasta liharull jahusse, munasse ja riivsaia sisse. Pane rullid praadima eelnevalt kuumaks aetud õlisse. Lase pruunistuda mõlemalt poolt.

Kõrvale pakkusin kartuliputru, valget kastet ja porgandi-ananassi salatit. Väga hea ja toitev toit (isegi kui pildilt ei näe, olid liharullid üpris mahlased ja väga hea maitsega).